Gravplassmyndigheten i Verdal, Frosta og Levanger

Høring: Revisjon av gravplassvedtekter for Frosta, Levanger og Verdal

Sør-Innherad kirkelige fellesråd har i sitt møte 11.06.2025 behandlet sak SIKF 14/25 og vedtatt høringsforslag til nye gravplassvedtekter.

Gravplassvedtekter, offisielt Forskrift om gravplassvedtekter for Frosta, Levanger og Verdal kommuner, Trøndelag, omhandler regler knyttet til gravplass, gravlegging, feste osv. 

Sammen med Gravplassloven og Gravplassforskriften er Forskrift om gravplassvedtekter de viktigste lover og regler som gjelder på gravplassen, men også handler om grav, kremasjon, feste, fredningstid, regler om gravstein mm. 

Sør-Innherad kirkelige fellesråd har nå lagt ut sitt forslag til nye gravplassvedtekter til høring med frist 03.09.2025 

Forslag til ny forskrift: 

Nedlastbar versjon HER

Forskrift om gravplassvedtekter for Frosta, Levanger og Verdal kommuner, Trøndelag 

 Hjemmel: Fastsatt av Sør-Innherad kirkelige fellesråd dd.mm.2025 med hjemmel i lov 7. juni 1996 nr. 32 om gravplasser, kremasjon og gravferd (gravplassloven) §§ 8, 14 og 21, og forskrift 10. januar 1997 nr. 16 til lov om gravplasser, kremasjon og gravferd (gravplassforskriften) §§ 5 og 15a. Godkjent av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark dd.mm.2025, jf. gravplassloven § 21. 

§ 1. Forvaltning 
Gravplassene i Frosta, Levanger og Verdal kommuner er underlagt Sør-Innherad kirkelige fellesråds administrasjons- og myndighetsområde. Gravplassmyndigheten utøves av Sør-Innherad kirkelige fellesråd i henhold til gravplassloven og tilhørende forskrifter. 

§ 2. Definisjoner 
I denne forskriften menes med: 

Gravplassmyndighet: Sør-Innherad kirkelige fellesråd under utøvelse av sitt forvaltningsansvar for gravplassene i Frosta, Levanger og Verdal kommuner. 

Fri grav: Grav som gravplassmyndigheten har tildelt en avdød person fra kommunen, og som det ikke betales festeavgift for i fredningstiden. 

Festet grav: Grav det er inngått eller fornyet festeavtale for (leieavtale), jf. gravplassloven § 14. 

Festet gravsted: To eller flere graver (som oftest kistegraver) som er festet sammen til ett gravsted. 

Kistegrav: Grav som oppfyller gravplassforskriftens krav til størrelse for kistegravlegging. Det kan også gravlegges urner i en kistegrav. 

Ordinær urnegrav: Grav for askeurne med plass til inntil fire urner, jf. gravplassforskriften § 14. 

Urnegrav i minnelund: Grav for askeurne i en minnelund, med plass til én urne. 

Fredningstid: Tidsrom fra siste gravlegging i graven til graven kan tas i bruk igjen (gjenbrukes) for ny gravlegging. 

Festetid: Tidsrommet det er avtalt at en grav skal festes (leies) for. 

Ansvarlig for grav: Person som er ansvarlig for en fri grav (ofte den som sørger for gravferden når graven tas i bruk). 

Fester: Person som står som part i en festeavtale (leieavtale) for en grav eller et gravsted. 

Anonym minnelund: Gravfelt for anonyme graver. Feltet kan ha et felles minnesmerke uten opplysninger om hvem som er gravlagt. 

Navnet minnelund: Gravfelt med felles minnesmerke med navn og data på de gravlagte. 

§ 3. Ferdsel på gravplassene 
Besøkende skal som hovedregel ferdes til fots på gravplassene, jf. gravplassforskriften § 9 andre ledd. Gravplassmyndigheten kan etter søknad gi tillatelse til å kjøre motorisert kjøretøy på gravplassen ved dokumentert sykdom eller bevegelseshemming. All eventuell kjøring skal skje svært hensynsfullt og i lav hastighet. 
 
§ 4. Gravplasstilhørighet 
Avdøde personer bosatt i en av kommunene har rett til fri grav på en av gravplassene i bostedskommunen. De kan gravlegges på hvilken som helst gravplass i hjemkommunen, eller de andre kommunene som vedtektene gjelder for, så lenge det er ledig grav og gravplassen er åpen for den aktuelle type gravlegging. Retten til fri grav forutsetter at gravplassmyndigheten tilviser (anviser) en ny grav til den avdøde. Avdøde personer som ved livets slutt måtte bo utenfor hjemkommunen på grunn av alderdom, sykdom eller institusjonsopphold, regnes som kommunens egne innbyggere med hensyn til gravplasstilhørighet. Disse har dermed rett til fri grav i hjemkommunen på lik linje med kommunens øvrige innbyggere, så lenge graven blir tilvist. Avdøde personer som ikke var bosatt i Frosta, Levanger eller Verdal kan gravlegges i en av disse kommunene etter tillatelse fra gravplassmyndigheten. Det vil da bli krevd dekning av kostnadene ved gravferden og betaling av avgift som for festet grav, jf. gravplassloven § 21 andre ledd. 
 
§ 5. Fredningstid og stenging av gravplass 
Fredningstid for kistegraver er 20 år. Fredningstid for urnegraver er 20 år. Gravplassmyndigheten kan vedta lengre fredningstid for enkelte graver dersom lokale forhold tilsier det. Gravlegging må uansett ikke skje i strid med vilkårene i gravplassforskriften § 12 tredje ledd. Unntak fra 20 års fredningstid gjelder følgende: 
 
Følgende gravplass er stengt for ny kistegravlegging: Gevik kirkegård (her tillates kun urnenedsettelser). Som en overgangsordning kan likevel etterlatte som allerede har ektefelle gravlagt på Gevik, få benytte kistegrav der dersom det er mulig. Gravplassmyndigheten kan i særskilte tilfeller fastsette nærmere vilkår for urnegraver på gravplassen, av hensyn til svært begrenset gravplasskapasitet. 
 
§ 6. Feste av grav 
Når en kistegrav tas i bruk, kan det etter ønske festes en annen grav ved siden av den graven som tas i bruk. Gravplassmyndigheten kan etter søknad også tillate at det festes én ekstra grav i tillegg, dersom det er behov for det. Disse eventuelle tilleggsgravene danner da sammen med kistegraven ett samlet gravsted. Ved bruk av en ordinær urnegrav kan det ikke festes noen grav ved siden av, da en ordinær urnegrav har plass til fire urner og dermed anses tilstrekkelig for et gravsted. Når festetiden er ute, kan graven eller gravstedet festes for nye 5 år. Dersom det i spesielle tilfeller er behov for kortere fasteperiode, kan gravplassmyndigheten etter skriftlig søknad vurdere å innvilge feste for et kortere tidsrom. Når det er gått 60 år siden siste gravlegging, kan festet kun fornyes etter spesielt samtykke fra gravplassmyndigheten. Gravfesteren (den som fester gravstedet) skal varsles i god tid før festetiden utløper. Blir ikke festet fornyet innen seks måneder etter forfallsdato, faller graven eller gravstedet tilbake til gravplassen (dvs. gravstedet regnes som frigav). Ingen kan gravlegges i en festet grav eller gravsted uten festerens samtykke. Dersom den ansvarlige for grav, eller festeren ikke kan eller vil gi samtykke til at en festet grav tas i bruk til ny gravlegging, kan gravplassmyndigheten avgjøre saken og tillate gravlegging. Fester plikter å melde adresseforandring til gravplassmyndigheten. 
 
§ 7. Grav og gravminne 
Ved åpning av grav kan jord og masse midlertidig legges på tilstøtende graver, og gravutstyr eller gravminner (monumenter) på nabograver kan midlertidig flyttes. Gravplassmyndigheten sørger for at berørte graver blir istandsatt igjen etter gravlegging. Graven som er åpnet vil bli planert og tilsådd med gress etter gravleggingen. Graver som åpnes i vinterhalvåret planeres og tilsås til våren når frosten er borte, og jordmassene har sluttet å synke. Montering av gravminne kan først finne sted etter at gravplassmyndigheten har godkjent gravminnet og anvist plasseringen. Gravplassmyndigheten markerer stedet der gravminnet skal stå, slik at merket angir gravminnets sokkelplassering (midten og bakkant). Gravminnet kan ikke settes opp tidligere enn tre måneder etter gravlegging av kiste, av hensyn til at jorden skal sette seg. For urnegraver kan gravminne settes opp umiddelbart etter at urnen er satt ned. I påvente av permanent gravminne kan gravansvarlig eller fester selv sette opp et enkelt merke på graven med den avdødes navn. (Et slikt midlertidig merke må plasseres innenfor gravens areal og fjernes når gravminnet monteres.) På et nytt festet gravsted med flere graver skal første gravminne plasseres ved bakkanten av den graven som først tas i bruk, og dette gravminnet blir stående som gravstedets permanente plassering for navn. Det skal normalt kun være ett gravminne per grav eller to graver som er festet sammen (enkel- eller dobbeltgrav). Dersom tre eller flere graver er festet sammen til ett gravsted, kan det etter søknad tillates inntil to gravminner på gravstedet. Dersom det ved ny gravlegging i et allerede festet gravsted viser seg at det eksisterende gravminnet ikke har plass til nye navn, kan gravminnet snus slik at baksiden tas i bruk som ny forside og nye navn påføres der. Plantefeltet skal i så fall fortsatt anlegges på samme side (foran det opprinnelige gravminnets forside, som nå blir baksiden av det snudde gravminnet). 
 
§ 8. Plantefelt 
Foran gravminnet kan det anlegges et plantefelt i nivå med omkringliggende terreng. Plantefeltets bredde må ikke overstige gravminnets bredde, men kan uansett være opptil 60 cm. Plantefeltet kan ikke stikke lenger frem enn 60 cm målt fra gravminnets bakkant. Det er ikke tillatt å plante vekster som blir høyere enn gravminnets høyde eller som brer seg utenfor plantefeltets grenser. Det er anledning til å ramme inn plantefeltet med delt steinkant eller bedplate som flukter med terrenget omkring. Bedplate og fundament for gravminne skal ikke henge sammen.. Levende lys (stearinlys, oljelamper o.l.) kan tennes på graven så lenge dette skjer innenfor gjeldende regler for brannvern. Lys, lykter og løse dekorgjenstander som settes ut på en grav skal fjernes av den som setter dem ut når de er utbrent, skadet eller ikke lenger i bruk.  
 
§ 9. Plantemateriale og dekor 
Planter, kranser og liknende materiale som brukes ved gravferd, eller til pynt og stell på graver, og som ender som avfall, skal være nedbrytbart og komposterbart i sin helhet. Blomstertråd, plast, oasis og lignende ikke-nedbrytbart materiale bør unngås, eller fjernes etter bruk. I plantefeltet er det andeling til å sette ned dekorgjenstander og sorguttrykk, så lenge de ikke er til sjenanse, gjør driften av gravplassen vanskelig (åpning av grav, gressklipping, o.l.), eller utgjør en brannfare i kombinasjon med tenning av lys, jf. neste avsnitt. Det er anledning til å tenne lys (stearinlys, oljelampe ol.) når dette er innenfor gjeldende regler om brannvern. Lykter og lys må være tilstrekkelig festet, f.eks. med jordspyd, eller ha en egenvekt som gjør at de ikke kommer på avveie.  
 
§ 10. Stell av grav 
Den som er ansvarlig for en fri grav (gravansvarlig) eller en gravfester har både rett og plikt til å stelle den graven vedkommende har ansvaret for. Plantefelt som ikke beplantes eller stelles skal tilsåes med gress av den ansvarlige, eller det kan bli tilsådd av gravplassmyndigheten. Ansvarlig for grav eller fester plikter også å holde gravminnet forsvarlig sikret og i god stand. Det vil si at gravminnet skal være forsvarlig fundamentert og festet, slik at det ikke utgjør noen fare for å velte eller skade personer. Dersom gravminnet med tilhørende fundament viser tegn til å være ustabilt, kan gravplassmyndigheten kreve utbedring eller midlertidig sikre gravminnet for å ivareta sikkerheten. Dette innebærer at gravminnet kan bli lagt ned dersom det anses som usikkert. Ansvarlig for grav eller fester kan inngå avtale om at gravplassmyndigheten, eller en aktør som har tillatelse etter § 14 i disse vedtektene, utfører beplantning og stell av graven, samt montering, sikring og vedlikehold av gravminnet. En slik avtale fritar likevel ikke den ansvarlige eller fester for det ansvar vedkommende har etter gjeldende lover og regler. 
 
§ 11. Navnet minnelund 
Ved gravlegging i navnet minnelund skal avdødes navn og fødsels- og dødsdato påføres en navneplate på gravplassens felles minnesmerke. Gravplassmyndigheten utformer og forvalter navneplater etter gjeldende retningslinjer. Graver i navnet minnelund kan festes etter utløpet av fredningstiden på lik linje med andre urnegraver. I navnet minnelund kan det også reserveres (festes) en grav ved siden av en urnegrav som tas i bruk, dersom pårørende ønsker å sikre seg plass til en urne nummer to. Ved slik reservasjon betales festeavgift fra det tidspunkt den første graven tas i bruk. Navneplatene på fellesminnesmerket vil bli plassert ved siden av hverandre, eller det blir gravert to navn på samme navneplate. Eventuell avgift for bruk av navnet minnelund (utover festeavgift) betales fra det tidspunktet graven tas i bruk. Gravplassmyndigheten har ansvar for felles beplantning og generelt stell i minnelunden. Det er ikke anledning for den enkelte å opparbeide eget plantefelt eller sette opp individuelle gravminner på en grav i minnelunden. Pårørende kan legge ned blomster og tenne gravlys ved fellesminnesmerket, så lenge dette er innenfor gjeldende regler om brannvern, og på steder anvist av gravplassmyndigheten. 
 
§ 12. Anonym minnelund 
I anonym minnelund er gravene anonyme, det vil si at avdødes navn ikke kommer frem på gravminne eller fellesminnesmerke. Gravens nøyaktige plassering er kun kjent for gravplassmyndigheten, og det registreres ingen gravansvarlig. Hverken anonym urnegrav eller anonym grav kan festes (det betales ingen festeavgift da graven er anonym). Gravplassmyndigheten har ansvar for felles beplantning og stell i en anonym minnelund. Det er ikke anledning til å opparbeide individuelle plantefelt eller sette opp egne gravminner i anonym minnelund. Det kan legges ned blomster og tennes lys på anviste felles plasser, i tråd med gravplassmyndighetens regler og brannvernregler. Gravplassmyndigheten i Sør-Innherad har anonym minnelund på Verdalsøra gravplass.  
 
§ 13. Bårerom 
Gravplassmyndigheten stiller bårerom og kjølerom til disposisjon for den som sørger for gravferden, til midlertidig oppbevaring av kisten med den avdøde. Bårerommet skal kun brukes til oppbevaring av den døde fram til gravferd eller transport, og ingen har adgang uten tillatelse fra gravplassmyndigheten. Eventuell syning (visning av avdøde i kisten) kan bare finne sted etter samtykke fra den som sørger for gravferden. Syning skal avtales på forhånd med gravplassmyndigheten, og gjennomføres på tider og vilkår som gravplassmyndigheten fastsetter. Ansatte ved gravplassen deltar ikke under syning og skal ikke forstyrres av slik aktivitet. 
 
§ 14. Næringsvirksomhet og arbeid på gravplassen 
Næringsdrivende som ønsker å utføre arbeid eller tilby tjenester på gravplassene (for eksempel montering av gravminner, vedlikehold av gravutstyr, beplantning eller stell av graver) skal innhente tillatelse fra gravplassmyndigheten på forhånd. Gravplassmyndigheten kan stille vilkår for slik tillatelse, og tillatelsen kan tilbakekalles dersom vedkommende ikke retter seg etter gjeldende lover og regler for gravplassene. Alt arbeid på gravplassene skal foregå på en måte som viser respekt for stedet og ikke er til hinder eller sjenanse for besøkende. Anleggs- og vedlikeholdsarbeid kan bare utføres på hverdager mellom kl. 07:00 og kl. 20:00. Arbeid skal ikke finne sted på søndager eller helligdager, og det må uansett ikke utføres støyende eller forstyrrende arbeid i nærheten av pågående gravferdsseremonier eller andre ritualer på gravplassen eller i tilknyttede seremonirom. Nødvendig transport i forbindelse med slik virksomhet skal begrenses mest mulig, og all kjøring på gravplassen skal skje i lav hastighet og med særlig stor aktsomhet for å unngå skade på underlag eller gravminner. 
 
§ 15. Ikrafttredelse og oppheving av eldre vedtekter 
Vedtatt av Sør-Innherad kirkelige fellesråd den dd.mm.2025. Godkjent av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark den dd.mm.2025. Denne forskrift om gravplassvedtekter trer i kraft fra dd.mm.2025. Fra samme tidspunkt oppheves tidligere Lokale vedtekter for gravplassene i Sør-Innherad prosti (Frosta, Levanger og Verdal), vedtatt 28.10.2014 og godkjent av Nidaros bispedømmeråd 28.11.2014.   

Den som vil kan benytte seg av muligheten til å komme med høringssvar. Høringssvar kan sendes til sikf@kirken.no senest 03.09.2025

(Gjeldende vedtekter finner du på www.sikirken.no)

Spørsmål settes her

og svar settes her